Eén aanspreekpunt voor alle bouwpartners

SOM=DAD: samen verder onder één naam

Eén aanspreekpunt voor alle bouwpartners

SOM=DAD: samen verder onder één naam

SOM= timmert sinds 2007 aan de weg. Het is gespecialiseerd in totaaloplossingen voor huisvestingsvraagstukken: ‘bedenken, begeleiden en beheren.’ Recent is architect Paul Wolters als partner toegetreden, met zijn bureau DAD/Architectuur. Wolters was eerder mede-eigenaar van IAA Architecten. Erik Richters, directeur/eigenaar en oprichter van SOM=, is blij met zijn komst: “Met de architectuur erbij zijn we in staat het hele werkproces te regisseren en de verantwoordelijkheid te nemen voor elke stap.” Paul Wolters vult hem aan: “Het is belangrijk om te benadrukken dat we volledig onafhankelijk opereren voor onze opdrachtgevers. We gaan daarbij altijd op zoek naar de beste, soms onorthodoxe, oplossing voor huisvestingsvraagstukken.”

Full-service bureau

Ondertussen is de uitbreiding tot een compleet full-service bureau vrijwel afgerond: zo komt er in het najaar ook interieurarchitectuur in eigen huis bij, bovendien wordt de afdeling beheer en onderhoud verder geprofessionaliseerd. Alle disciplines zijn dan aan boord. Wolters: “We doen alles al zelf en dat gaan we verder uitbouwen. We nemen de verantwoordelijkheid voor projecten vanaf de start van de ontwikkeling tot en met de oplevering. En de jaren daarna.”

Opdrachtgevers uit de wereld van vastgoedontwikkeling, nieuw- en verbouw vinden het bijzonder prettig om met één team aan tafel te zitten: dat is de reden voor de komst van architect Wolters en de verdere uitbouw van het bureau. “Opdrachtgevers en de overheid zien ons nog te vaak als alleen een bouwmanagementbureau, maar dat is veel te smal”, zegt Richters. “Daar zullen we de komende periode en jaren meer aandacht aan besteden.”

Want het in het Gelderman-complex gevestigde bureau heeft altijd al veel meer specialismen in huis gehad dan alleen het coördineren van de uitvoering van bouwprojecten. “Dat begint bij de planontwikkeling en gaat verder met architectuur en binnenhuisarchitectuur, het verzorgen van de totale omgevingsvergunning tot en met de uitvoering, de afronding en het beheer. Zeg maar vanaf nul tot vijftig jaar verder!” Ze hebben dat bij vele projecten laten zien, gemiddeld zijn dat er zo’n zestig tot zeventig per jaar, in het hele land. Waaronder in deze regio de transformatie van het oude onderkomen van het Hengelose industriemuseum tot appartementencomplex, de metamorfose van De Melkhal in Enschede, het Vereenigingsgebouw in Hengelo, de Gelderman Fabriek in Oldenzaal, het Porsche Centrum Twente in Deventer, DHL-vestigingen en complexen van BMN Bouwmaterialen door geheel Nederland.

SOM=DAD

De samenvoeging van SOM= en DAD is voor operationeel directeur Roy Peters een goed moment om de brede benadering nog eens te onderstrepen. “We kunnen nu het hele proces aan onze klanten aanbieden. We werken met een stappenplan waarbij we de opdrachtgevers en stakeholders nauwgezet meenemen tijdens het bouwproces. Offertes, taken, informatiestromen, processen en de besluitvorming: ze zijn allemaal onderdeel van de communicatie en begeleiding.” Een bijzondere rol speelt daarbij BIM: Building Information Modeling, een virtueel 3D-model van een nieuwe of bestaande constructie, dat inzicht geeft in afmetingen, materialen en afwerking. “Dit is natuurlijk niets nieuws, maar wel nieuw is de manier hoe we er gebruik van maken. Niet alleen het 3D tekenmodel: BIM is een onderdeel van het gehele bedrijfsproces geworden. Door zelf voor uitvoering geschikte stukken te gaan vervaardigen, inclusief de hoeveelheden staten waar we zelf de begrotingen mee kunnen maken. En dat is absoluut noodzakelijk”, aldus Richters en Wolters.

Want de faalkosten nemen toe, terwijl ze eigenlijk zouden moeten verminderen door de digitalisering. Het is een gevolg van het tekort aan gekwalificeerde en ervaren medewerkers in een groeimarkt. Dat werkt versnippering in de hand: er moeten vaak ZZP’ers worden ingehuurd, nieuwe teams moeten weer op elkaar ingespeeld zien te raken, dat kost tijd en energie. Aannemers, constructeurs, installateurs en overheden doen daardoor vaak langer over hun werkzaamheden en berekeningen en fouten worden sneller gemaakt. Erik Richters daarover: “Duurde het een paar jaar geleden nog drie tot vier weken voordat een aannemer of installateur een prijs doorgaf, tegenwoordig is dat vaak zes tot acht weken… En de doorlooptijden bij de overheid nemen schrikbarend toe vanwege onderbezetting of het gebrek aan de juiste mensen.”

Daar heeft SOM=DAD een antwoord op gevonden door het aanbieden van één totaalpakket. Alle partners krijgen daarmee grip op het totale proces en worden beter en sneller bediend. Richters: “We willen één aanspreekpunt zijn, we zijn bezig om dat nog verder te optimaliseren. Daarbij ontstaat een win-winsituatie voor de opdrachtgevers en de uitvoerende partijen – minder rekentijd – terwijl de vaak lange doorlooptijden bij de overheid beperkt kunnen blijven door een completer verhaal aan de voorkant.”

Hoe ze dat exact gaan doen? “Komend najaar presenteren we de nieuwe naam en het vernieuwde werkproces. En er liggen nog meer plannen. Want we sluiten schaalvergroting niet uit als er wat op ons pad komt. We houden ogen en oren open. En ze mogen ons bellen…”

SOM=DAD
Enschedesestraat 2b, Oldenzaal
T. 0541 - 760050
www.somis.nl