Samen naar Parijs - SKO en rolstoelbasketballer Mustafa Korkmaz

Samen naar Parijs - SKO en rolstoelbasketballer Mustafa Korkmaz

Op 29 augustus is het zover: dan speelt het Nederlands basketbalteam de eerste wedstrijd tegen Australië.Gemakkelijk wordt het niet, zegt Mustafa: “Een poule met Amerika, Spanje en Australië. Zo’n beetje de beste rolstoelbasketballanden van de wereld.”

De smaak te pakken
Mustafa, die geboren werd zonder benen, speelt al vanaf zijn achtste rolstoelbasketbal. “Ik deed altijd al mee met voetballen. Als keeper. Maar ik moest intensiever sporten en kon kiezen uit hockey, tennis en basketbal. Hockey speel je met een elektrische rolstoel, dat vond ik niks, en met tennis kwam die racket steeds in het wiel. Ik koos toen voor rolstoelbasketbal.” Niet alleen talent vormt de basis voor zijn succesvolle carriere: “Ik heb mezelf nooit zielig gevonden en wilde niet dat ik behandeld zou worden als een invalide.
Ik wilde me bewijzen.”

Dat is zeker gelukt: hij valt op en speelt bij Jong Oranje, daarna heeft hij de smaak definitief te pakken. Na een sociaal-juridische MBO-opleiding en een baan bij de gemeente Arnhem kiest hij voor een professionele loopbaan als basketballer. Hij is succesvol: speelt bij internationale clubs, zoals Galatasaray in Istanbul, in Keulen, in Rome en Hamburg. En uiteraard bij het nationale rolstoelbasketbalteam, dat wordt gesponsord door de Oldenzaalse specialist op het gebied van project-en werkplekinrichting SKO.

Een goede combinatie
Voor directeur Robbert Nijhuis is de link met rolstoel­basketbal belangrijk: “Wij hebben al jaren de kreet ‘Get fitter by SKO’. Maar daar moet je ook invulling aan geven, zeker als het gaat om zitten. We zijn via een sportmarketeer een aantal jaren geleden betrokken geraakt bij rolstoelbasketbal en dat is een hele goede combinatie. In de eerste plaats omdat we samenwerken met de Stichting BEN, Basketbal Experience Nederland en ons inzetten via Sitness, een initiatief waarmee we Nederland vitaler willen maken. Samen met die partijen organiseren we clinics voor bedrijven en organisaties, laten mensen kennismaken met rolstoelbasketbal, geven workshops voor gezonde voeding en organiseren de zitloze werkdag onder het motto ‘Sta op tegen zitten!’”

En niet in de laatste plaats worden toprolstoel­basketballers, zoals Mustafa, betrokken bij Sitness om hun levensverhaal te vertellen. Nijhuis: “Als je wilt weten hoe je het beste kunt zitten moet je dat laten vertellen door mensen die de hele dag zitten. Die hebben daar de meeste ervaring mee.” Rolstoelbasketballer Mustafa heeft de sport in Nederland zien groeien. “Met name toen we op Papendal faciliteiten kregen ontplofte de sport en werd het professioneler. Als full-prof krijg je dan een auto en een basissalaris.”

Daarnaast speelt hij, zoals gezegd voor topclubs in het buitenland. Mustafa is nu 36 jaar en het spelletje nog niet verleerd; zo liggen er nu twee aanbiedingen van clubs in het buitenland. Toch is hij realistisch: “Ik weet dat ik niet meer de jongste ben en daarom bereid ik mij ook voor op een maatschappelijke carrière na de sport en volg cursussen.”

Jonge garde

Niettemin is hij dit keer nog te zien op de Paralympische Spelen in Parijs. Of hij veel minuten binnen de lijnen speelt is afwachten, want een jonge garde klopt aan de deur: “Natuurlijk wil je spelen maar ik vind het ook fantastisch om naast het veld mijn ervaring over te brengen. Motiveren, steunen. Dat is voor mij net zo belangrijk. Het is immers een teamsport.”

Of de naam SKO veel in beeld komt tijdens de spelen is de vraag; het IOC heeft strenge regels voor de uitingen van sponsoren. Voor Robbert Nijhuis is dat ook nooit de primaire gedachte geweest. “Ik ben zelf tamelijk sportief en een bedrijf runnen is in feite ook topsport. Voor ons is het sponsoren van rolstoelbasketbal vooral een sociaal maatschappelijke verbinding. Het gaat niet per se om het rendement. Trouwens, veel bedrijven en organisaties weten dat we sponsor zijn en vinden het leuk. En bovendien zijn we van mening dat zaken als een inclusieve samenleving belangrijk is. En sport is daarbij een goed middel.”

Natuurlijk zijn Robbert Nijhuis en een aantal SKO’ers straks in Parijs. Nijhuis zelf mag zelfs aanzitten bij een lunch voor grote sponsoren: “Ik moet mij dus wel gedragen…” En voor Mustafa loopt de spanning inmiddels op. Want hoewel hij in zijn loopbaan talloze prijzen won in binnen en buitenland, zijn de Spelen een ander verhaal. “Ja, het is nog even flink trainen en de puntjes op i zetten. Medaillekansen? Die hebben we zeker ondanks het feit dat we met drie sterke landen in de poule zitten.”

Mocht u het verhaal van Mustafa willen horen of wilt u ervaren hoe het is om basketbal te spelen in een rolstoel.
Of meer weten over fitter en vitaal werken? Neem dan contact op met SKO in Oldenzaal of ga naar www.sitness.nl/ SKO.nl