Technologie in Twente: studenten in connectie met het bedrijfsleven

IKT: "We moeten de potentie van onze regio showen’’

Technologie in Twente: studenten in connectie met het bedrijfsleven

IKT: "We moeten de potentie van onze regio showen’’

Linda van Asselt: ”De vraag naar technische mensen is groot en zal in de toekomst alleen maar groter worden. Voor technologische ontwikkelingen in thema’s zoals die ook in Twente spelen, zoals slimme energie, duurzaamheid en circulariteit, innovatieve gezondheidszorg. In onze regio hebben we gelukkig opleidingen waaruit jaarlijks een golf technisch opgeleide mensen de arbeidsmarkt oprolt. Met onze bloeiende maakindustrie is er echter zo ongeveer een tsunami nodig om de markt te bedienen. Twente doet er van alles aan: in primair en voortgezet onderwijs de interesse voor techniek aanwakkeren en scholieren bijvoorbeeld uitnodigen bij tech-bedrijven, en mbo’ers en hbo’ers stages bieden waarbij ze beeld krijgen van mogelijk baanperspectief. De Universiteit Twente staat landelijk hoog aangeschreven waardoor ook veel aankomende ingenieurs naar Twente komen voor een studie. Dat is allemaal hard nodig: volgens laatste berekeningen van Kennispunt Twente is er in 2035 Twente-breed een tekort van 40.000 werknemers.” Rianne Doeschot: “Als netwerkorganisatie staat IKT midden in het Twentse bedrijfsleven. Zeker bij dit soort ontwikkelingen weten we wat er speelt en brengen we partijen met elkaar in contact om uitdagingen samen aan te gaan. De vraag naar technisch talent speelt voor zowel grotere als kleinere bedrijven.”

Technologie in Twente

De Universiteit Twente biedt de bacheloropleiding Mechanical Engineering (werktuigbouwkunde) in samenwerking met de Vrije Universiteit sinds enkele jaren ook aan in Amsterdam. Door de samenwerking kunnen de universiteiten meer studenten een technische opleiding bieden. Nu kunnen studenten uit de noordelijke Randstad ook dichtbij huis een technische universitaire bacheloropleiding volgen. Willen studenten na hun bachelor een technische master doen, dan kunnen ze in Twente terecht. Bij de opleiding Mechanical Engineering werken studenten aan hightech oplossingen voor de toekomst. Ze ontwikkelen zich tot experts in het bedenken, ontwerpen, verbeteren en onderhouden van machines, constructies en processen. Marike Rupert: ”In de opleiding maken we de studenten ook bekend met het Twentse bedrijfsleven, zowel vanuit de opleiding in Amsterdam als in Twente. Dit doen we samen met én voor bedrijven. In activiteiten zoals gastcolleges en bedrijfsbezoeken verbonden aan de technische vakken, en stages en afstudeeropdrachten in samenwerking met bedrijven. Studenten krijgen zo een beeld van bedrijven en carrièremogelijkheden in Twente. We werken hieraan met het Leonardo-project dat is verbonden aan de opleiding. We bundelen krachten met Twente Board en regionale bedrijven en netwerkorganisaties als IKT voor het aantrekken van technisch talent voor de regio”

Groei

Ondertussen zijn zo’n vijftig Twentse bedrijven al betrokken in activiteiten in de opleiding, waarmee studenten het Twentse bedrijfsleven leren kennen. Waaronder VDL-ETG (Enabling Technologies Group) in Almelo. “Als bedrijf willen en kunnen we groeien”, vertelt Roel Hulsbosch. “Maar die groei valt of staat met gekwalificeerde medewerkers. We moeten zoveel mogelijk de potentie van onze regio showen en het project Leonardo is één van de manieren om dat te doen. Studenten leren over ons bedrijf in bedrijfsbezoeken en we bieden stages en afstudeeropdrachten. Ze zien zo allerlei facetten van engineering wat helpt om een beeld te krijgen van het werk en het bedrijf. Dit soort projecten kan enorm helpen om Twente onder de aandacht te brengen. En het groter maken van de pool van medewerkers is van levensbelang voor technische Twentse bedrijven.” Hulsbosch komt zelf uit het westen van het land en is vanwege de liefde ooit verhuist. “Als ik eerder had geweten wat voor kansen hier liggen, had ik de keus waarschijnlijk zelf gemaakt om hiernaartoe te komen voor mijn carrière. Ik denk dat dat ook voor veel anderen geldt.”

Nieuw potentieel

Linda van Asselt van Twente Board vertelt over de projecten waarin Twente investeert voor het aantrekken van technisch talent. “We kunnen tekorten in de regionale arbeidsmarkt deels oplossen door omscholing en bijscholing. Maar Twente heeft nog meer te lijden dan de rest van het land door ontgroening en vergrijzing, dus dit soort projecten zijn noodzaak. Door samenwerkingen als deze boren we nieuw potentieel van werknemers aan voor de technische bedrijven in de regio.” Rupert: “We ontmoeten graag bedrijven die werken aan technische en technologische ontwikkelingen en in contact willen komen met technisch talent. In bedrijfsbezoeken en gastcolleges kunnen studenten zien en leren waaraan bedrijven werken. In stages en afstudeeropdrachten vinden bedrijven en studenten elkaar ook. We willen graag nog meer bedrijven in en rond de technologieregio Twente attenderen om te denken over leerzame en mooie vragen waar een technisch student iets in kan betekenen. Onze docenten kijken met het bedrijf welke insteek past bij de vraag en zijn betrokken bij het hele project.” Voor meer informatie neem je contact op met Marike Rupert, bedrijvencontactpersoon Mechanical Engineering via company-u@utwente.nl