Bart – Jan Harmsen: “ Ik maak niet het bedrijf, dat maak je met elkaar”

Bart – Jan Harmsen: “ Ik maak niet het bedrijf, dat maak je met elkaar”

“Het hoort erbij,” zegt Bart-Jan, “ maar ik wil wel dat je met elkaar punten behandelt die ertoe doen. Als iemand je alleen iets wil vertellen, dan kun je dat ook buiten de vergadering om doen. Hoewel het ook goed kan zijn dat je vergadert, soms loopt een vergadering anders en kan iemand, die ergens mee zit, zijn of haar verhaal doen. Dan moet daar tijd en ruimte voor zijn. Maar ik vind de collega’s het belangrijkste goed binnen de organisatie. Zonder deze mensen draaien wij geen organisatie, kan ik niks. Ik vind het prettig om te werken met leuke collega’s. Ik maak niet het bedrijf, dat maak je met elkaar. Afbreken kun je als leidinggevende heel snel, dat is zo gebeurd. Het neerzetten van een leuk en eerlijk team kost misschien meer tijden aandacht en dat doe je samen. Als je fijn werkt, kun je veel meer verzetten. Ik ben van de no-nonsens cultuur, niet teveel hiërarchie, daar ben ik niet van. Ik loop hier niet rond met een stropdas van ‘ zie mij eens even’. Iedereen heeft een bepaalde taak, maar we moeten met elkaar de klus klaren en als ik ergens mee kan helpen buiten mijn takenpakket, doe ik dat graag.”

Core Business

Bart-Jan is momenteel nog interim-directeur van het Recreatieschap Twente. Dat houdt in dat hij de Twentse recreatieparken Het Hulsbeek, het Rutbeek en het Lageveld, de Routenetwerken voor bijvoorbeeld wandelen, paardrijden of mountainbiken, plus het onderhoud van zo’n 400 kilometer aan recreatieve fietspaden onder zijn beheer heeft. Ondanks het feit dat hij al op deze plek zat, heeft hij gewoon het sollicitatietraject afgelegd, net als zo’n een kleine twintig andere gegadigden. De commissie die erover besliste, bestond niet uitsluitend uit mensen die al wisten wat voor vlees ze in de kuip hadden. Er zat ook een externe recruiter bij. “ Ik ging met vertrouwen de procedure in, het draagvlak onder mijn collega’s was er. Ik wist ook dat het bestuur tevreden was over mij en ik had het uitstekend naar m’n zin, maar ik wilde wel een eerlijke en transparante procedure. Na gesprekken met de selectiecommissie en de adviescommissie werd ik gebeld dat ik het was geworden. Het is fijn om te weten dat ik door kan gaan op de ingeslagen weg. Hoewel er nog steeds veel te doen is en dat zeker zo zal blijven, hebben we inmiddels het één en ander tot stand gebracht met elkaar. We zijn er voor de inwoners van Twente, dat is onze core business, daar doen we het voor.”

Den Ham

Bart-Jan is opgegroeid in Den Ham, een gemoedelijk Brinkdorp in de gemeente Twenterand, tussen Ommen en Almelo en daar heeft hij het nog steeds uitstekend naar zijn zin. Hij woont er samen met zijn vriendin Marieke en hun twee zoontjes Jochem (10) en Wessel (7). “ We wonen hier prima en ik ben ook niet van plan om te verkassen, al weet je nooit wat er op je pad komt. Maar onze woning is net tweeënhalf jaar verbouwd, waarbij ik het meeste zelf heb gedaan. Het huis en de tuin zijn nu klaar dus ik vind het voorlopig wel goed zo,” lacht hij. “ Ik voel me hier thuis, ken iedereen in het dorp en weet hoe de hazen lopen. Op vrij jonge leeftijd was ik al actief als discjockey, als 12-13-jarige draaide ik op klassenfeestjes en verjaardagen. Dat werd steeds groter, ik draaide op dorpsfeesten en in het café en op een gegeven moment ging ik feestjes en evenementen organiseren in Den Ham en was ik bij dorpsactiviteiten betrokken als vrijwilliger. Ik organiseerde wat grotere festivals in het dorp, van klassiek tot dance. Zo rol je vanzelf ergens in en kwam de vraag uit de politiek of ik me niet wilde aansluiten bij de lokale partij Gemeentebelangen Twenterand (GBT) Dan kun je echt wat voor je dorp betekenen, werd er gezegd. Dat sprak me wel aan. Ik vind het belangrijk om met elkaar wat moois neer te zetten, om mee te denken met activiteiten, ook in het dorp. Dat zorgt voor levendigheid en saamhorigheid, dus daar ben ik toen ingestapt. Ik had niks met politiek, maar zo ben ik in de politiek terechtgekomen, het hangt soms van toevalligheden aan elkaar.”

Politieagent

“ Ik werkte toen al bij de politie. Een collega, die bij GBT zat, vroeg het me tijdens een nachtdienst. ‘Zet mij maar op de lijst,’ zei ik. Ik dacht dat ik ergens onderaan zou blijven steken. Maar tot mijn verbazing werd ik met voorkeurstemmen gekozen, zat ik als midden twintiger opeens in de gemeenteraad. Ik heb acht jaar in de gemeenteraad gezeten, naast mijn werk als politieman. De laatste drie jaar was ik teamchef bij de politie in Ommen. Daar had ik het hartstikke goed naar mijn zin, maar ik keek inmiddels wel om me heen. Toen de vraag kwam of ik wethouder van Twenterand wilde worden, heb ik die gegrepen. Ik had een terugkeergarantie bij de politie, dus ik had geen enkele reden om de uitdaging niet aan te gaan.” Vier jaar heeft Bart-Jan als wethouder het beleid mede bepaald. Met in zijn portefeuille mobiliteit, wonen, detailhandel, evenementen, communicatie en recreatie & toerisme. “Als wethouder zag ik dat recreatie en toerisme een branche is die nog steeds groeit. Een belangrijke sector die van wezenlijk belang is voor de economie van Twente, maar die jammer genoeg zwaar onderbelicht is. We zijn een hele mooie regio met een grote diversiteit qua landschap en met een uitstekend netwerk aan fietspaden. We hebben het eigenlijk verrekte goed voor elkaar.”

Balans tussen dagrecreanten en evenementen

“ Als wethouder heb ik een leuke tijd gehad. Ik heb veel kunnen doen, al zaten er wel wat gaten in de ambtelijke organisatie door een krappe arbeidsmarkt en vaak te weinig personeel, daar begon ik steeds meer last van te krijgen. Daarom besloot ik om mijn ogen open te houden en toen de functie van parkmanager Lageveld in Wierden op mijn pad kwam, heb ik gesolliciteerd. Ik wilde gelijk aan de bak, niet teren op wachtgeld. Ik werd aangenomen en een paar maanden later ging de vorige directeur van Recreatieschap Twente met pensioen. Hij had al eens gezegd: ‘ Is dat niet wat voor jou?’ Maar ik vond het te vroeg. Zomer 2022 kwam er een sollicitatieronde, maar daar kwam niks uit. Vanuit de organisatie zelf kwam de vraag of ik interim wilde worden en daar ben ik toen op ingegaan.” “ Ik heb enorm veel plezier in mijn werk. Wij organiseren niet zelf, wij faciliteren. We verhuren onze terreinen aan evenementenorganisaties en we verpachten de grond aan ondernemers, die onder andere een hotel, saunacomplex, waterski mogelijkheden en andere voorzieningen exploiteren. Buiten deze zakelijke inkomsten worden wij deels gefinancierd vanuit de Twentse gemeenten. De voorzieningen zijn voor de inwoners van Twente bedoeld, daar zijn de plassen en de zonneweides ooit voor aangelegd. Er moet daarom een goede balans zijn tussen de evenementen en de dagrecreanten. Mensen kunnen hier gratis recreëren, op een kleine parkeervergoeding voor auto’s na, en gebruikmaken van onze speel- en toiletvoorzieningen. We werken met een team van twintig collega’s en in de zomer komen daar zo’n twintig invalkrachten bij. Het is sowieso afwisselend met de grote festivals erbij. In september komt Ilse DeLange met Tuckerville naar het Rutbeek, dat alleen al is een geweldige promotie voor de regio! ”