De internationale topsportevents in Twente worden al jaren door de Provincie Overijssel erkend als beeldbepalende evenementen. “Helaas is CSI Twente dit jaar afgevallen. Dat betreuren we, het is jammer dat dit monument in de springsport verdwenen is. Ook voor de regio een gemis,” meent Robert Zandstra, voorzitter van Military Boekelo-Enschede. Aan tafel zitten behalve Zandstra ook Meeting Director van de FBK Games Hans Kloosterman en Sandra Melief, directeur Enschede Marathon.
Ambitie regio Twente
Hans Kloosterman: “Op de Agenda van Twente staat de ambitie om als regio met 100.000 inwoners groeien. Dan moet je voor de samenleving ook een activiteitenprogramma hebben. Onze topsportevenementen hier zijn daarvoor van betekenis. Maar wij zien dat de power en impact van de evenementen beter gebruikt zouden kunnen worden door de regio. De FBK Games is het grootste atletiekevenement in Nederland met deelnemers van wereldniveau. De successen van onze Nederlandse toppers als Femke Bol en Lieke Klaver hebben een aanzuigende werking. We zijn dus ook een katalysator voor de breedtesport in de regio. Topsport inspireert en daar willen wij invulling aan geven. Denk bijvoorbeeld aan de FBK Dubbele Mijl, al jaren een traditie op de hardloopkalender. Of FBK Schoolatletiek, waar we zo’n 1500 scholieren naar het FBK-stadion trekken om kennis te maken met atletiek. De power en impact van onze internationale evenementen zou nog beter gebruikt kunnen worden om Twente uit te dragen in de rest van het land.” Hij vervolgt: “Gezien de maatschappelijke opgaven waar we voor staan, ervaren wij het als onze plicht de FBK Games (nog) nadrukkelijker in te zetten als inspirator en 'firestarter' van vitaliteit en bewegen. Daarnaast zien wij als ’s werelds meest innovatieve atletiekevenement, kansen om te investeren en te verbinden op innovaties. Zeker wanneer je bedenkt dat de regio Twente, waar de FBK Games gehuisvest is, bekend staat om zijn moderne maakindustrie High Tech Systemen en Materialen, de chemie en ICT drijvende sectoren.”
Ook Robert Zandstra draagt al jaren met veel verve het ‘verhaal van Twente’ uit. “De evenementen zijn in staat Den Haag wat dichter bij Twente te brengen. Jaarlijks weten we Kamerleden en vertegenwoordigers van het kabinet te verleiden een bezoek te brengen aan onze regio. Voeg daarbij meerdere Commissarissen van de Koning en de vele lokale of provinciale bestuurders en er ontstaat elk jaar weer een unieke publiek-private ontmoetingsplek. Vroeger hadden we jaarlijks het Twente-diner waar onderwijs, cultuur, politiek, natuur en talent samenkwam. Daar zetten we Twente op de kaart. Er wordt veel gesproken over het behouden van talent voor de regio maar de gemiddelde student wil ook graag eerst de wijde wereld in. Met elkaar moeten we werken aan de ‘Twentse footprint’ waardoor talenten terugkeren en gemotiveerd zijn om hun succesvolle carrière voort te zetten in onze contreien. We zijn als topsportplatform de laatste decennia er prima in geslaagd Twente op de kaart te zetten. Dit zouden we ons nog meer moeten realiseren.”
Saamhorigheid
“Wat hier in Twente ontbreekt is een evenemententerrein met stadion in de stad, zoals grote steden als Amsterdam en Rotterdam wel hebben. De Spoorzone tussen Hengelo en Enschede is aangewezen als ontwikkelgebied voor de bouw van duizenden huizen. Rond het FBK Stadion wordt een multifunctioneel modern sportcomplex ontwikkeld. Het zou krachtig zijn als Hengelo en Enschede meer samen optrekken, zonder nu in een dubbelstad-discussie terecht te komen. Een evenement als Enschede Marathon is bij uitstek een middel om iets te doen met saamhorigheid,” vindt Hans Kloosterman. Marathon-directeur Sandra Melief werkt met haar team hard om Enschede Marathon verder te laten groeien naar next level. De editie van 2024 had al een indrukwekkende opkomst van zowel deelnemers als toeschouwers, in 2025 stijgt dat aantal weer fors door. “Door jaarlijks te blijven investeren in de complete beleving, dus comfort, sfeer, laagdrempeligheid en het uitbouwen van ons online platform, groeien we dit jaar weer flink. De loopsport is wereldwijd booming en draagt duidelijk bij aan gezondheid en vitaliteit. Maar Enschede Marathon is en blijft ook een topsportevenement. Zoals Hans al eerder aangaf: sport inspireert. Dat geldt zeker voor de marathon, waar amateurs en professionals samen op het parcours staan en elkaar uitdagen.” Voor 2025 verwacht de organisatie een nog grotere belangstelling van deelnemers aan de hele marathon-afstand, mede dankzij de versterkte focus op het internationale karakter van de marathon. “De inkomsten van de duizenden recreatieve deelnemers zijn onze lifeline naar de topsport. We hebben niet de financiële middelen op de gevestigde toppers aan start te krijgen, maar mikken wel op de ruwe diamanten, talenten die zich bij ons kunnen bewijzen.”
Kennis
Het platform van de topsportevents heeft door de jaren heen enorm veel kennis vergaard rond de organisatie van evenementen. “Mede met behulp van een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is een instrument ontwikkeld om deze kennis ook beschikbaar te stellen voor incidentele evenementen. In de corona-tijd werkte op de achtergrond onze kracht in samenwerking heel goed. We hebben hier negen fieldlabs kunnen houden omdat we zo goed georganiseerd waren. Enschede Marathon - de tien kilometer - werd als test-event gehouden op Vliegveld Twente nadat daar in april al de toplopers een kwalificatiemarathon hadden gelopen, om nog aan de Olympische Spelen mee te kunnen doen. De FBK Games was het eerste event dat weer doorging en Military Boekelo-Enschede in 2021 het enige evenement zonder gelimiteerd aantal bezoekers.”
In de toekomst willen de topsportevents zich blijven ontwikkelen als platform voor Twente. “Cijfers laten zien dat Twente één van de meest ongezonde regio’s is. Enschede zet de komende jaren in op sport en vitaliteit. Onder de noemer Sportstad Enschede, waarin de Military en Enschede Marathon maar ook de Singelloop steeds nauwer samenwerken, willen we voor talenten, breedtesport en recreanten een forse bijdrage leveren aan een sportiever en vitaler Twente. "De Military beschrijft in haar masterplan ‘Groene Gezonde Leefomgeving' ambities voor de komende vijf jaren gekoppeld aan doelen waarop we willen worden afgerekend. Met onze aanzuigende werking voor de breedtesport leveren we duidelijk een bijdrage aan een gezonder Twente”, aldus Zandstra. Ook gemeente Hengelo ontwikkelt beleid om de inwoners in beweging te krijgen, onder meer in samenwerking met de FBK Games. “Dit jaar houden we in het najaar voor de derde keer het FBK Urban Sports Festival met de jeugd als doelgroep. Maar ook de side-events van de FBK die ik eerder al aanhaalde, zijn daarin belangrijk”, besluit Hans Kloosterman.
FBK Games
Op 9 juni wordt de 44ste editie van de FBK Games gehouden. Vernoemd naar atlete van de eeuw: Fanny Blankers-Koen. ’s Werelds meest innovatieve atletiekevenement en inmiddels al bijna 45 jaar niet meer weg te denken van de Internationale topsportkalender: ieder jaar trekken Olympisch kampioenen, wereldkampioenen en talenten naar Hengelo om zich met elkaar te meten. Hengelo is jaarlijks een unieke plek voor Nederlandse toppers om voor eigen publiek te strijden op wereldniveau. Bovendien een bijzondere kans voor ’s lands talenten om ervaring op te doen tijdens een professionele wedstrijd, met aanwezigheid van live tv (Studio Sport), schrijvende en fotograferende pers, wereldtoppers en zo’n 10.000 man publiek. De FBK Games is een bijzonder evenement voor jong en oud, waar je met je neus op echte topsport zit met een gemoedelijke sfeer en leuke nevenactiviteiten.
Wilt u ook meer weten over deelname of sponsoring Enschede Marathon?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sandra Melief, Directeur Enschede Marathon
info@enschedemarathon.nl
T. 053 - 430 54 86
www.enschedemarathon.nl