Jeroen Diepemaat: "Ik ben van nature een generalist"

Jeroen Diepemaat: "Ik ben van nature een generalist"

Mooie uitdaging

Met zijn vijfendertig jaar is hij één van de jongste burgemeesters van ons land en daarvoor was hij één van de jongste wethouders in Enschede. Zoals hij zich met een ontspannen vanzelfsprekendheid in zijn nieuwe habitat beweegt, is iets wat je niet kunt aanleren, dat heb je van huis uit meegekregen. Toen hij na zes jaar als wethouder besloot te stoppen, stond het burgemeesterschap wel op zijn wensenlijstje, net als een functie ergens in het maatschappelijke middenveld.

"Ik heb in de zorg gewerkt," vertelt hij, "dus dat aspect kende ik. Dat je voor anderen het verschil kunt maken, oplossingen probeert te bedenken voor complexe problemen, dat vind ik leuk. Burgemeester leek me daarom ook wel wat, maar dan wel op een plek die bij me past."

Dus toen de gemeenteraad van Losser hem voordroeg om hun burgemeester te worden, kwam alles voor hem samen. De gemeente kent prachtige natuurgebieden en heeft de stedelijke voorzieningen onder handbereik. "Dit is een mooie uitdaging en ook voor het thuisfront voelt het goed. We krijgen deze week de sleutel van ons nieuwe huis, aan de rand van het dorp en we kijken er naar uit om ons hier te settelen."

De basis is mijn gezin

"Dat het thuisfront het ermee eens moest zijn, stond voor mij vast. De basis is mijn gezin, daar begint het mee. Toen deze vacature kwam, had ik daar natuurlijk wel oren naar, maar dát speelde een belangrijke rol. Dit is een fulltime baan, maar ik wil er ook zijn in mijn rol als papa en echtgenoot. Onze ouders wonen hier in de buurt, met twee kinderen van vijf en zes jaar oud is dat natuurlijk ook wel prettig. Ik ben nu nog heen en weer aan het pendelen, maar ik wil wel graag de vader zijn die zijn kinderen naar school brengt."

"Tegenwoordig houden we op zondag na het eten familievergadering. Dan brengen we allemaal onze wensen en punten onder de aandacht en we doen daarna altijd de rondvraag, dat is inmiddels een gezins-traditie. Mijn kinderen kunnen hier opgroeien, in een gezellig dorp en in de natuur. Ik ben zelf geboren in Hengelo en opgegroeid in Borne en Almelo. Ik had ouders met maatschappelijk relevante beroepen, met een vader die op de vliegbasis werkte en een moeder die politieagent was. Wij praatten thuis over politiek zonder dat het politiek heette, dat heb ik al jong meegekregen."

Politiek actief

"Toen ik na de middelbare school Elektrotechniek ging studeren aan de UT kwam ik er al vrij snel achter dat maatschappelijke betrokkenheid beter bij me paste. Ik ben vrij snel geswitcht naar bestuurskunde en politiek actief geworden tijdens mijn studie. Ik ben voorzitter geweest van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD en van LYMEC, de koepelorganisatie van liberale jongerenorganisaties in Europa. Inmiddels was ik aan het werk gegaan bij TSN Zorg, met als laatste functie bestuurssecretaris."

"Van 2010 tot 2018 was ik raadslid in Enschede en daarna ben ik tot 2024 wethouder geweest met in mijn portefeuille o.a. wonen, stedelijke ontwikkeling, economie en cultuur. Ik ben van nature een generalist, dus dat was een mooie uitdaging. Ik heb me met veel plezier verdiept in een aantal thema’s zoals woningbouw, hoe je met culturele voorzieningen omgaat en jongerenbeleid. Hoe ga je om met jong talent en biedt je jongeren kansen, zoek je verbindingen en oplossingen, die aan alle kanten werken."

"Als wethouder ben je een verbinder, dat was voor mij een opdracht, hoe krijg je de verschillende belangen bij elkaar. Je komt met zoveel mensen in aanraking, dat hoort bij het wethouderschap en sinds 23 oktober 2024 bij mij als burgemeester."

Noaberschap

"In de eerste maanden van mijn burgemeesterschap heb ik, samen met de dorpsraden, de highlights in de verschillende kernen bezocht, de voorzieningen waar men trots op is, maar ook waar problemen over zijn. En ik heb alle raads- en commissieleden gevraagd om een leuke plek of activiteit te verzinnen om mij mee naar toe te nemen. Met de één ging ik mountainbiken en met weer een ander zat ik in het café. Zo krijg je sneller persoonlijk contact met je eigen mensen."

"Ik werk veel samen met wethouders en met de ambtelijke organisaties, in mijn rol als burgemeester kan ik de collega’s aanmoedigen en ondersteunen bij het realiseren van bepaalde projecten. Noaberschap is hier veel duidelijker dan in de grote stad, daar zit je meer in de anonimiteit."

Naast Losser beslaat deze gemeente Overdinkel, Glane, De Lutte en Beuningen, met ruim 23.000 inwoners en een grote diversiteit. Ons gemeentehuis is heel laagdrempelig en voor iedereen toegankelijk. Je kunt er in principe met je vragen of verzoeken terecht. De bibliotheek zit hier beneden, welzijnszorg, de politie, het consultatiebureau; dat loopt hier allemaal door elkaar.”

Ravijnjaar

Met het zogenaamde ‘Ravijnjaar’ ligt er meteen al een flinke financiële uitdaging op het bord van de gemeenten. Er komt minder geld van de Rijksoverheid richting de Nederlandse gemeenten. “Dat wordt een forse klus,” zegt Jeroen Diepemaat. “Het Rijk heeft eerder op de gemeenten bezuinigd en nu moeten we het nog pragmatischer en creatiever aanpakken. Het betekent meer doen met minder middelen. Als college moet je saamhorigheid en een mate van optimisme hebben, maar er komt natuurlijk een moment dat je besluiten moet nemen die moeilijk zijn. Die discussie tussen de verschillende overheidslagen hierover moet wel gevoerd worden."

Balans vinden

"Het mooie van dit ambt is dat men je serieus neemt in je rol. Daar moet je met verantwoordelijkheid mee omgaan. Als burgemeester moet je een balans zien te vinden om ertussen en erboven te staan; dat is je functie. Deze regio past bij mij en ik zit hier niet voor de korte termijn. Voordat ik ooit met pensioen ga, komen er vast nog andere kansen op mijn pad, maar daar ben ik nu helemaal niet mee bezig. Ik doe dit uit volle overtuiging en vind Losser de mooiste gemeente van Nederland.”