samen hét stadsmuseum van en voor Oldenzaal

Het Palthe Huis en De Pelgrim:

samen hét stadsmuseum van en voor Oldenzaal

Het Palthe Huis en De Pelgrim:

De Oldenzaalse Musea vertellen de verhalen van de stad. En altijd met de stad, voor de stad en voor haar bezoekers. De musea zijn een plek voor erfgoed, geschiedenis en vooral mensen, waar de verhalen aan de hand van objecten van vroeger en nu worden verteld. Nikki Olde Monnikhof, directeur: “Door ons middenin de Oldenzaalse en Twentse samenleving te begeven, zijn we een netwerkmuseum dat verhalen, inwoners, bezoekers en bedrijven verbindt. En daarmee dragen we bij aan waardevolle samenwerking in de stad en de positionering van Oldenzaal”.

De historische Marktstraat als Oldenzaals museumkwartier

De Oldenzaalse musea zijn gevestigd in de historische Marktstraat, dat met recht het mooiste straatje van de stad wordt genoemd. In het Palthe Huis, een unieke patriciërswoning met achttiende-eeuwse stijlkamers, wordt het verhaal verteld van de stedelijke Twentse elite en hun netwerken en invloed. De Pelgrim vertelt het verhaal van het ritme van het leven in Oldenzaal en Noordoost-Twente, dat werd én wordt bepaald door de rijke roomse geschiedenis.

De komende jaren wordt de stadspresentatie verder ontwikkeld naar een stadstentoonstelling die samen met Oldenzalers wordt gemaakt. Bekende en vers ontdekte verhalen zullen een plek hebben, inwoners zullen zich herkennen maar zich ook verwonderen, en bezoekers krijgen een verrassende inkijk in de oudste stad van Twente.

De stad als podium, het museum als stadsprogrammeur

Ook buiten de muren van de musea worden de verhalen van de stad verteld. In de theaterwandelingen bij kaarslicht ontmoet men historische figuren in de binnenstad – zoals Plechelmus, Hermanna Molkenboer, Huttenkloas en fabrikant Gelderman, er vinden tentoonstellingen op buitenlocaties plaats, en het museum is hoofdprogrammeur van grote evenementen in de stad. Zoals ‘Huttenkloas 2025’, het themajaar over deze historische figuur en het verhaal van rechtspraak in de achttiende eeuw en van de belangrijke positie die Oldenzaal daarin had als oudste stad van Twente, en waarbij inwoners, bezoekers, ondernemers en cultuurinstellingen samenwerken aan een prachtig programma. Tot gauw in Oldenzaal!