In gesprek met topman Henry Holterman van Reggeborgh

"Het bedrijf blijft in de familie"

In gesprek met topman Henry Holterman van Reggeborgh

"Het bedrijf blijft in de familie"

Pater Familias Dik Wessels is vijf jaar geleden (21 november 2017) overleden en dus belden/mailden de regionale krant en Twentevisie naar Holterman voor een interview over hoe het nu gaat met het bedrijf. En na ampele overwegingen werd een ochtend ingelast voor de gesprekken. Het gesprek dat Holterman met Twentevisie voerde, werd opgenomen want ook de Twentse regionale zender 1Twente had wel interesse.

 Understatement

“Ja, het bedrijf gaat goed, er is nog steeds groei,” zegt Holterman met enig gevoel voor understatement; volgens zakenblad Quote is het familievermogen vermogen gestegen tot 4,9 miljard. De beter bedeelden in dit land hebben het niet begrepen op Quote en daar vormt de familie Wessels geen uitzondering op. Saillant detail is dat Quote ooit deels eigendom was van Reggeborgh. “ Ons bedrijf staat als een huis, het is aangepast aan diversiteit oftewel risicospreiding, groei en de toekomst.” Direct en indirect zijn zo’n 60.000 mensen betrokken bij alle de bedrijven waar Reggeborgh zich verantwoordelijk voor voelt. De totale omzet loopt in de miljarden, maar aan omzet hecht Holterman niet: “ De omzet van bouwbedrijven, dienstverleners en oliebedrijven is natuurlijk niet te vergelijken. Wat wel telt is dat wij in elke branche waarin we actief zijn een substantiële speler zijn.”

 Relevant

Het is ooit begonnen in 1991 nadat bouwbedrijf Wessels een beursnotering kreeg als gevolg van een reverse-take over van het beursgenoteerde IBB Kondor. Het leverde Wessels ruim dertig jaar geleden pakweg 100 miljoen gulden (45 miljoen euro) op waarmee Reggeborgh werd opgericht. Het is uitgegroeid tot een conglomeraat van bedrijven, inmiddels door Holterman opgedeeld in vijf divisies. “Reggeborgh is in de loop der jaren veranderd van een ‘venture capital’ -bedrijf in een lange-termijninvesteerder. En de grootste investering is nog steeds VolkerWessels.” Reggeborgh kent hoofdkantoren in Londen, Berlijn en Rijssen. Maar ook in Zwitserland en Griekenland heeft het kantoren. “ Dat klinkt groot, maar wij werken per bedrijf, per divisie met directeuren, met eigen raden van commissarissen, eigen financiering. Daardoor werken er bij de holding minder dan dertig mensen. Ja, aan functioneringsgesprekken ben ik weinig tijd kwijt,” lacht Holterman. De opbrengst van de bedrijven (en dan praat je over miljoenen)wordt geherinvesteerd. “ De bedrijven zijn bezig met de dag van vandaag, de holding is met de komende twee jaar bezig, en ik met de komende vijf tot tien jaar. En dan bepalen we hoe we het geld gaan aanwenden. Belangrijk uitgangspunt is het geld veilig stellen voor de komende generaties door middel van vergaande spreiding van investeringen in segmenten en regio’s.”

Leefstijl

Holterman werkt zich een slag in de rondte. Natuurlijk, de verdiensten zijn meer dan prima, maar bij kans 24 uur per dag thuis, op kantoor, in hotels, in vliegtuigen werken en vergaderen gaat niet in je koude kleren zitten. Holterman is getrouwd met Gérita, oudste dochter van Dik. “ Het is een leefstijl. Je kan dit werk niet doen van 9 tot 5. We hebben bedrijven met goed management, we hebben geen directe betrokkenheid met operationele bedrijven. Maar met alleen overleg met directies en bezig zijn met de langetermijnstrategie, daar kan je nog druk genoeg mee zijn.” Mark Bouwens, zwager van Holterman is getrouwd met Inge, de andere dochter van Wessels. Hij was directeur Vastgoed, maar hij is op eigen verzoek vertrokken. “ Dat vind ik heel dapper, dat respecteer ik. Mark heeft het vastgoedbedrijf opgebouwd samen met Dik.” Holterman is in de herfst van zijn werkzame leven (zoals hij dat zelf omschrijft), heeft nog niet besloten wanneer hij stopt. “ Er wordt wel naar de volgende generatie gekeken, maar om dit werk te doen, moet je toch wel minstens 35 zijn. Er moeten dus nog tien, vijftien jaar overbrugd worden. Ik weet niet of ik dat kan, dan moeten weer goede mensen bij zoeken.” Holterman zegt wel stellig dat het niet de bedoeling is Reggeborgh verkocht wordt of naar de beurs gaat. “ Het blijft in de familie.”

Gevoel

Reggeborgh is een enorme succes als je alleen kijkt naar de cijfers: in pakweg dertig jaar gegroeid van 50 miljoen euro naar bijna 5 miljard. “ Het begint en eindigt met goede mensen,” verklaart Holterman het enorme succes. “ Het gaat om het gevoel: wil ik iets met deze man of vrouw? Het gaat natuurlijk om kennis en kunde, zelfrespect en kunnen ze dienstbaar zijn aan de familie. Ik prijs me gelukkig dat ik nu echt een grote groep goede mensen om me heen heb.” De strategie blijft gedurfd, maar wel erg succesvol. “ We zijn altijd vroeg-cyclisch.” Met internet is het bedrijf erg succesvol geweest. En de samenwerking met Nina Brink in WorldOnline zal in Rijssen het nodige maagzuur opgeleverd hebben. “ Maar dat is nu opgelost. Helaas moest dat twintig jaar duren.” Zakenreisbureau ATP (Inmiddels verkocht aan een Engels bedrijf) was het eerste reisbureau waar je vliegtickets online kon bestellen. “ Glasvezel zaten we vroeg in, Reggefiber is inmiddels verkocht aan KPN. Als het product een ‘commodity’ wordt, is het goed voor bijvoorbeeld een pensioenfonds, dan stappen wij eruit en kijken we naar nieuwe niches in de markt.” Ooit liet Dik Wessels zich ontvallen dat ook een bedrijf als Reggeborgh failliet kon. Het leverde tijdens de persconferentie (waar hij dat zei) veel gelach op. “ Maar hij had gelijk, alles kan kapot. Met spreiding over een groot deel van de wereld en over verschillende segmenten hopen we dat Reggeborgh bij wijze van spreken over 200 jaar nog bestaat.”

Sport

Reggeborgh heeft in het verleden meer dan eens FC Twente geholpen. “ Nu sponsoren we de dames van FCTwente samen met andere Twentse bedrijven onder de naam ‘Future of Twente’. Ik kom niet vaak bij FC Twente, maar als ik er ben, vind ik het gezellig.” Vroeger was het ondenkbaar, de naam Reggeborgh die opduikt bij sportwedstrijden. Met bijvoorbeeld een eigen schaatsploeg. Reggeborgh was ook hoofdsponsor bij de Special Olympics Nationale Spelen die in 2022 in Twente werden gehouden. Ook in de regio, vooral in medische bedrijven is Reggeborgh actief. “ Wij doneren aan medische research en wij staan op het punt om een belangrijke samenwerking met het MST en het ZGT te tekenen onder de naam Reggeborgh Fellowship.”

Geen kapitalist

“ Verantwoord maatschappelijk ondernemen is geen losse kreet, je kan er niet om heen. Laat duidelijk zijn: als je een bedrijf bouwt en je doet dat op een correcte manier, hoef je je voor niemand te rechtvaardigen. Je hebt wel een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Er zijn twee manieren om daar mee om te gaan. Je kunt geld over de schutting gooien. Maar je kunt het ook met een doel doen en achterliggende redenen. Achter alles wat we doen, zit een plan.” Even is het stil. “ Kapitaalkrachtig is wat anders dan een kapitalist. Een kapitalist is iemand die minder sociaal gevoel heeft dan ik. Wat ik bedoel te zeggen, kapitaalkrachtige mensen en bedrijven kunnen heel goed sociaal bewogen zijn. En dat zijn wij, dat is onderdeel van ons bedrijf."