‘Hoe kan ik als ondernemer meer impact maken’? Dit is de meest gestelde vraag die Marte en Marloes horen als ze in gesprek zijn met ondernemers. “Veel bedrijven en ondernemers in Twente zijn al bezig met maatschappelijk verantwoord ondernemen, want dat is wat sociaal impact ondernemen inhoudt,” legt Marloes uit. “Je kunt het ook omschrijven als ondernemen met een maatschappelijke missie. Je wilt een maatschappelijk probleem oplossen en daarmee de wereld een beetje beter maken. Sociaal impact ondernemen kan op verschillende manieren. Denk aan het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, duurzame producten of diensten aanbieden, of het ondersteunen van mensen en/of gemeenschappen in nood.”
Veel mooie voorbeelden
Bij ROZ onderscheiden ze twee type ondernemingen. Je hebt de zogenaamde impact first bedrijven zoals Sheltersuit Foundation uit Enschede, Eet- en werkcafé Kleurrijk in Nijverdal en Brickworkz in Enschede. Vanuit hun ideologie om een maatschappelijk probleem aan te pakken, in het geval van Sheltersuit is dat dakloosheid, hebben zij een product ontwikkeld en op de markt gezet. Daarnaast heb je de reguliere midden- en kleinbedrijven die naast winst maken een positieve bijdrage willen leveren aan de maatschappij. In Oost- Nederland zijn hier veel mooie voorbeelden van, van grote tot kleine ondernemingen zoals een Asito in Almelo, Rouwmaat Groep uit Groenlo, Aebi Schmidt in Holten, De Sterkerij in Rijssen, Twente Milieu in Enschede, Wee do it in Wierden en de Farwick Groenspecialisten in Nijverdal. Marloes: “Op onze website www.rozondernemerspunt.nl staan nog veel meer voorbeelden en verhalen van sociaal impact ondernemers. Desondanks is er nog veel te winnen in Oost-Nederland. Bedrijven zien de noodzaak ervan in, maar hebben nog niet altijd helder hoe ze dit goed moeten aanpakken. En dat is precies waar wij namens ROZ ondernemers bij ondersteunen.”
Verbinden en inspireren
ROZ Ondernemerspunt bestaat bijna 20 jaar en helpt bedrijven in Twente en de Achterhoek bij alle fasen van het ondernemerschap. Van financiële hulp en advies tot trainingen, schuldhulpverlening en ondersteuning bij bedrijfsbeëindiging. Sociaal impact ondernemen hoort ook thuis in het rijtje van dienstverlening. “Onze kracht als ROZ is vooral ons uitgebreide netwerk van ondernemers en de korte lijnen met overheden en onderwijsinstellingen,” aldus Marte. “Wij adviseren, verbinden en inspireren ondernemers middels trainingen, workshops, impactcafés, verhalen van andere ondernemers en bieden diverse tools om zelf mee aan de slag te gaan. We werken in opdracht van lokale, regionale en provinciale overheden. Daardoor is onze dienstverlening kosteloos.”
Platform Impact Oost
Omdat we graag zien dat sociaal impact ondernemen de norm gaat worden, heeft een aantal gemeenten in Gelderland en Overijssel recent de handen in één geslagen en het kennis- en inkoopplatform Impact Oost gelanceerd. Op de website Impactoost.nl staat alle relevante informatie en het laatste nieuws over ondernemen met impact bij elkaar. Marloes: “ROZ is namens de gemeenten Hengelo, Enschede en Almelo één van de initiatiefnemers van dit platform. We delen niet alleen expertise, maar laten ook zien wat er in de regio gebeurt op het gebied van sociaal impact ondernemen én verbinden impact ondernemers met organisaties die bij hen willen inkopen. Op het platform Impact Oost vind je een overzicht van alle erkende impactondernemers in Oost-Nederland. Dit is interessant voor de SROI, sociaal return on investment, van je onderneming. Door sociaal in te kopen bij ondernemers op het platform, kun je namelijk je SROI-opgave invullen. In Oost-Nederland (provincies Overijssel en Gelderland) hebben we sinds 2019 een gezamenlijk SROI-beleid. Dit is vrij uniek in Nederland. Het grote voordeel voor ondernemers is dat de aangesloten organisaties een uniform beleid en pakket aan eisen hebben. Voor de ondernemer met een SROI-opgave wel zo prettig en helder. Naast ruim 90 gemeenten in Oost-Nederland hebben inmiddels ook andere organisaties het convenant ondertekend. Zij vinden het belangrijk om impactvol in te kopen en op die manier maatschappelijke impact te maken. Voorbeelden zijn waterschappen, universiteiten, ziekenhuizen en woningcorporaties.”
Op de agenda
Zowel ROZ als Impact Oost organiseren met regelmaat bijeenkomsten, trainingen en andere interessante bijeenkomsten over sociaal impact ondernemen. Op 21 november vindt bijvoorbeeld het Event Sociaal Ondernemen Werkt plaats in Apeldoorn en op 3 december is in Enschede in samenwerking met o.a. Saxion de “Impact ondernemen College tour”. Ook worden er regelmatig netwerkcafés georganiseerd. Laagdrempelig, praktisch en lokaal. Het eerstvolgende impact-café staat gepland op
7 november aanstaande. Deelname is gratis en aanmelden hiervoor kan via de website van ROZ Ondernemerspunt.