Advertorial

Heading

Advertorial

Pionieren in duurzaam vliegtuigmateriaal

We willen allemaal blijven vliegen, maar elke kilo die de lucht ingaat kost ontzettend veel CO2

TPRC: Pionieren in duurzaam vliegtuigmateriaal

Vliegtuigen die lichter en duurzamer kunnen vliegen zonder in te boeten op veiligheid of prestaties; dat is geen verre toekomstmuziek maar de dagelijkse realiteit bij TPRC. Een Enschedees bedrijf dat ontstaan is uit Universiteit Twente, Fokker, Toray Advanced Composites en Boeing. "Ons doel is om de luchtvaart te verduurzamen door gebruik te maken van nieuwe, lichtgewicht materialen die de CO2-uitstoot verminderen," vertelt Sebastiaan Wijskamp, general manager van TPRC.

“We willen allemaal blijven vliegen,” steekt Sebastiaan Wijskamp van wal, “maar elke kilo die de lucht ingaat, kost ontzettend veel CO2. Wil je verduurzamen, dan zul je vliegtuigen lichter moeten bouwen.” Het innovatieve materiaal waar TPRC – dat wereldwijd opereert - zich op richt, is thermoplastische composiet. Deze vezelversterkte kunststof is licht, sterk en snel te verwerken. "In plaats van uren of dagen te wachten tot een normale composiet uithardt, kunnen wij met onze technologie binnen enkele minuten geavanceerde materialen produceren," legt Sebastiaan uit. “Bij TPRC ontwikkelen we gereedschappen waarmee onze klanten zo’n productiesysteem kunnen inrichten, maar daar is qua apparatuur wel eerst een flinke investering voor nodig.”

Geavanceerd stukje techniek

Hoewel de luchtvaartindustrie de grootste afnemer is van deze technologie, ziet Sebastiaan ook mogelijkheden in andere sectoren. “Het gaat ons niet om de toepassing, maar om het materiaal. Samen met onze partners bedrijven we hier in Twente een enorm geavanceerd stukje techniek, dat in principe straks ook toegankelijk is voor bijvoorbeeld metaalwerkplaatsen – of andere sectoren – die met kunststoffen of composieten willen gaan werken.”

Groei vasthouden

Wat TPRC uniek maakt, is de samenwerking met zowel grote spelers als Boeing en onderwijsinstellingen als Universiteit Twente en Saxion, als met concurrerende bedrijven. Sebastiaan: “We lossen fundamentele problemen op, en dat vraagt om samenwerking. Daarnaast leiden we ook jonge talenten op die de regio versterken.”

Met de steun van twee nationale groeifondsen - Luchtvaart in Transitie en NXTGEN Hightech - en de inzet van 21 partners is TPRC goed gepositioneerd voor de toekomst. “Dankzij de nationale groeifondsprojecten is ons volume anderhalf keer zo groot geworden. Deze projecten lopen tot 2030, en ons doel is om die groei daarna vast te houden. We hebben een enorme impuls gekregen en nu is het tijd om vanuit die groei de markt verder te ontwikkelen.”