IKT’s nieuwe voorzitter Quirine ter Haar:

“Samen kunnen we impact maken”

IKT’s nieuwe voorzitter Quirine ter Haar:

“Samen kunnen we impact maken”

Twente een natuurlijke magneet voor de rest van Nederland laten zijn, dat is de persoonlijke droom van Quirine ter Haar. Sinds 1 maart 2024 is zij de nieuwe voorzitter van netwerk ­organisatie IKT. Ze neemt het stokje over van Regina Nieuwmeijer. “Ik was meteen enthousiast over deze functie. ”Tot voor kort was Quirine nog actief als stakeholder ­manager bij Marketing Oost. Daarvoor werkte ze onder andere bij Travel Moodz, op hogescholen in de regio en was ze de topvrouw van familiebedrijf OAD. “Vorig jaar heb ik mijn baan bij Marketing Oost opgezegd, een van de leden van de Raad van Toezicht van Marketing Oost, tevens bestuurslid van IKT, wist dat ik ‘vrij’ kwam en heeft vervolgens intern mijnnaam doorgegeven. Ik wilde graag het gesprek aangaan en was eigenlijk meteen enthousiast. Ik ken IKT al bijna mijn hele leven. Mijn vader en broer hebben in het verleden ook een bestuursfunctie bij deze organisatie gehad, het is gewoon een hele mooie club.” 

 

Meegroeien

Quirine: “IKT heeft de afgelopen jaren een hele succesvolle koers gevaren. Wat je tientallen jaren geleden zocht in een netwerkorganisatie is heel anders dan wat ondernemers nu zoeken in zo’n zelfde organisatie. IKT is in staat geweest mee te groeien en te verjongen. Natuurlijk is netwerken nog steeds belangrijk, maar het gaat ook veel meer over het delen van kennis en ervaring onderling. Daar heeft IKT de laatste jaren heel goed op ingespeeld.” Volgens Quirine is dat juist één van de aspecten waar zij en IKT elkaar gevonden hebben. Want met haarachtergrond kent ze de regio van binnen en van buiten. Als geen ander weet ze hoe de regio versterkt kan worden met het opbouwen van sterke zakelijke relaties. “Bij Marketing Oost draaide alles om de vrijetijds­ economie. Hoe zorgen we voor een fijn leefklimaat? Niet alleen voor ondernemers, maar ook voor bewoners. Het is een uitdaging om jongeren in deze regio te behouden en aan te trekken. Daar heb ik me de afgelopen jaren voor ingezet. Toen ik wegging bij Marketing Oost vond ik het dan ook jammer dat ik niet meer zo proactief aan Twente kon bijdragen.” 

 

Krachtige regio

Sinds 1 maart hoeft Quirine zich daar geen zorgen meer over te maken. Ze blijft in vele commissies ‘gewoon’ zitten waar ze zat, alleen dan met een andere pet op. “Ik heb natuurlijk al een groot netwerk opgebouwd afgelopen jaren, dat komt enorm van pas. Die netwerken zijn heel belangrijk, want ik ben van de bottom- up strategie. De koers moet niet bepaald worden door iemand achter een bureau, de kracht zit hem juist in samen en van ‘onderop’. We moeten de kennis en ervaring van ondernemers, overheid en onderwijs gebruiken om samen te vechten voor een krachtige regio. Met vicevoorzitter André van der Loo (Dumocom, Almelo) en de nieuwe directeur gaan we straks nieuwe piketpalen slaan om die doelen te realiseren.” 

De rol als voorzitter gaat Quirine vervullen naast naar dagelijkse werkzaamheden voorhaar eigen bedrijf genaamd Als Pastoors niet meer vragen. Een opvallende naam die grappig genoeg naadloos aansluit bij haar nieuwe functie. “Een oud gezegde is: als de boeren niet meer klagen en pastoors niet meer vragen dan nadert het einde der dagen. Dat vertaal ik vrij naar ‘dan is er geen ontwikkeling meer’. Ik ben van mening dat er altijd ontwikkeling mogelijk is, daarom geef ik trainingen aan bedrijven en particulieren om (zelf)vertrouwen te versterken door kennis en ervaringen te delen. En dat doet het IKT eigenlijk ook.” 

 

Visie van ondernemers vertalen

In eerste instantie heeft Quirine getekend voor vier jaar voorzitterschap, daarna zou er nog vier jaar bij kunnen komen. “Mijn doel is in elk geval dat IKT over vier jaar nog steeds net zo’n krachtige organisatie is als nu. Waarbij we de stem van de ondernemers nog beter weten te vertalen richting bijvoorbeeld Twente Board. Er zijn namelijk nog heel wat slagen te maken en we staan nog voor grote uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de energie­ transitie en verduurzamingsslag die veel ondernemers moeten maken. Het is belangrijk dat we daarin die stem van de ondernemer krachtig neerzetten richting beslissings­tafels. Twente moet een florerende regio blijven. Daarom is het ook belangrijk om in de gezamenlijkheid het arbeidsvraagstuk beet te pakken. Hoe zorgen we ervoor dat talent hier blijft komen voor een studie en zich daarna ook hier vestigt? Het zou heel mooi zijn als Twente een natuurlijke magneet voor Nederland of misschien zelfs wel internationaal wordt.” 

 

Trots zijn

Want dat Twente een bijzondere regio is, dat staat voor Quirine als een paal bovenwater. “Het zit hem in het noaberschap en het ondernemerschap. We helpen elkaar hier nog vooruit. En daarnaast is de gezonde dosis zelfspot en nuchterheid van de Tukker heel belangrijk. Het is niet voor niets dat je op de A1 allemaal busjes uit onze regio naar de Randstad ziet rijden. Dat komt door onze mentaliteit, afspraak is afspraak, mensen weten wat ze aan ons hebben. Daar mogen we nog wel iets trotser op zijn. Uiteindelijk moeten we het als regio allemaal samen doen. Dat IKT daar onderdeel van is, is prachtig. Samen kunnen we echt impact maken.”